2009.03.04. 13:31
Sült padlizsánsaláta
Hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán
- 3 nagy szem paradicsom
- 1-2 szál póréhagyma
- bazsalikom, esetleg oregano, rozmaring
- csirkemell (80-200 g, ízlés szerint)
- só
- kukoricacsíraolaj
- ízlés szerint bors, rozmaring, stb.
- ízlés szerint rizs (két főre kb 2/3 csésze)
anyának plusz:
- földimogyoró
A padlizsánt meghámoztam, félcentis karikákra, majd negyedekbe vágtam, két tányérra szétterítettem, ici-picit megsóztam, majd 15 perce állni hagytam. Ezalatt a csirkét mikróban kiolvasztottam (,előfőztem, de ez elhagyható), a paradicsomot és a póráhagymát vékony karikákra vágtam, és a jázminrizst feltettem főni. Rizsből nem kell sok: egyrészt a padlizsán elég laktató, másrészt a saláta köret nélkül is finom, csak így keményítő is került a lányom ebédjébe. Kb. 400 g salátához adtam neki a végén kb. 100 g rizst.
Kukoricacsíraolajon előbb a kis csíkokra vágott húst pirítottam meg, majd rádobtam a paradicsomszeleteket. Ekkor fűszereztem nagyadag bazsalikommal (mehet bele a többi zöldfűszer is). Közben a padlizsánról papírtörlővel leitattam a sót és a kiizzadt vizet, majd amikor a paradicsom már kicsit megpirult-szétment, rádobtam a padlizsánkockákat is (ez legyen az utolsó, mert felszívja az olajat). A padlizsán akkor van kész, amikor már puha, barnás színű, ekkor szórtam én rá a póráhagymát, épp csak átforgttam vele egy kicsit, amíg megcsapta az orrom a hagyma illata, majd levettem a tűzről. A lányomét kivettem, turixoltam, és a rizst egyben adtam hozzá, hadd rágcsáljon, de kisebbeknek tudmixolhatjuk együtt. A magamét csak sóztam, de ekkor még tovább fűszerezhető borssal, stb.
MEGJEGYZÉS: ha csak magamnak sütöm akár ezt, akár a cukkinis verzióját, még a paradicsom előtt dobok bele egy kevés sózatlan, natúr mogyorót. Nagyon jót tesz neki, de gyerekeknél egyrészt allergizálhat, másrészt fulladásveszélyt is okozhat: semmiképp NE adjuk! Magunknak megpiríthatjuk a mogyorót külön edényben, és rászórhatjuk a tetjére a végén.
Szólj hozzá!
Címkék: főétel 7 hó
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek