2009.03.12. 20:55
Feketeleves
Maradt még egy fél fej kelkáposztám és mindenféle zöldségből egy kicsike, ezekből főztem ma levest.
Hozzávalók:
- fél fej kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 szem gomba (én vegyeset használtam)
- 1-2 babaadag csirkehús (nálunk úgy 50g), vagy ízlés szerint nekünk is mehet
- 1 sárgarépa
- 1/2 csésze barnarizs
- zsálya,
- lestyán
- majoranna
A káposzta miatt 8 hónapos kortól ajánlott, de a gombát csak nagyobb gyerekek adagjába tegyük be, ha egyáltalán, mert tudtommal nehezen emészthető.
A zöldségeket megtisztítottam, és nagyobb darabokban tettem a levesbe, csak a káposztát vágtam csíkokra. Együtt felforraltam, és a szag után fűszereztem, kevés zsályával, több lestyánnal és majorannával. Beledobtam a húst is, majd 10-15 főztem - nem tudom pontosan - amíg a hús és a rizs is szépen megfőtt, és az egyben berakott hagyma is megpuhult. Ha nem sóztuk meg, akkor a poronyt adajának-adagjainak kivétele után sózzuk meg, és forraljuk egybe mégegyszer, mert pl. a gombának nagyon nem áll jól a sótlanság. A lányom adagját az egyszerűség kedvéért pépesítettem.
A nevét onnan kapta, hogy a gombák miatt szép sötét lett a leve.
Szólj hozzá!
Címkék: főétel 8 hó
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek