2009.02.23. 14:53
Csirkehúsleves
Kezdtek kornyadozni a mardék friss zöldfűszereim, így ma azokat használtam el.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa (gyökér)
- 1/4 zeller (kisebb ökölnyi darab)
- ugyanekkora darab karalábé
- 2-3 szem krumpli
- petrezselyemzöld
- zsálya (1 szál, ha friss)
- bazsalikom (2-3 szál, ha friss)
- 2 babérlevél (ha friss)
- lestyán
- kb 10 dkg csirkemell (2 lefagyasztott gyerekadag)
- pici kukoricacsíra-olaj
anyának plusz:
- só
- ízlés szerint tészta
- ízlés szerint bors
Ha a karalábét majd nem tesszük bele a poronty adagjába, akár 6 hónapos kortól is adható, karalábéval inkább a 8 hónapos kor ajánlott. A fenti adagok 2 személyre vonatkoznak (bár így is mindketten kétszer eszünk belőle), de természetesen főzhetünk az egész családnak is alkalmas mennyiséget, akár egész baromfiból is, csak arra vigyázzunk, hogy a só java és az erős fűszerek mindenképp akkor kerüljenek bele, ha a baba adagját már kivettük, valamint, hogy a hús zsíros részeiből ne sok kerüljön a levesbe. A gyökérzöldségekből célszerű biót beszerezni, ha nincs rá lehetőségünk, mint ahogy sajnos nekem is csak ritkán, nagyon fotnos, hogy alaposan megmossuk ÉS megtisztítsuk, meghámozzuk a zöldségeket.
A zöldségeket megtisztítottam, kockákra vágtam, hogy viszonylag gyorsan megpuhuljanak, kivéve a hagymát és a fokhagymát, mert ezeket egyben főztem a levesbe. Az összes zöldséget bedobtam egy fazékba, rátettem a friss zöldfűszereket, majd ráöntöttem a halomra másfél liter vizet. Beledobtam a fagyasztott csirkehúst is, majd felforraltam az egészet. Ekkor úgy ítéltem meg, hogy a zsálya és a bazsalikom aromája kezd túlsúlyba kerülni a zöldségekhez képest, úgyhogy ezeket már kivettem. Mivel a leves így is eresztett egy kis habot, azt gondosan leszedtem a tetejéről, majd lefedtem a fazekat, és kis lángon kb. 20 percig főztem, mire a zöldségek kellőképpen megpuhultak és a hús is jó puha lett. A vége felé tettem még bele egy kis lestyánt. A lányomnak kivettem minden zöldség és a csirke felét, és egy kis lével pépesítettem. A sajátomat csak megsóztam, és már tálaltam is. Ha szeretnétek, hogy a só (és bors, stb., amit még beletesztek) íze jobban átjárja a zöldségeket, érdemes egyszer még összeforralni fogyasztás előtt. Cérnametéltet javaslok hozzá levesbetétnek.
Szólj hozzá!
Címkék: főétel 8 hó 6 hó
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek