Tessina 2009.03.30. 08:18

Rondatorta

M. majdnem két hét múlva egy éves lesz, de a keresztszülőkkel, haverokkal tegnap tartottuk a bulit a családi tulajdonlású Parázs Presszóban. Erre az alkalomra az apukájával egész délelőtt babatortát sütöttünk. A rizses tészta az én invencióm volt, a sajtos krém pedig az övé. Olyat szerettünk volna, amiben lehetőleg semmi problémás anyag nincs, hogy minél többeknek legyen haszonosítható a recept itt a blogon is. Ez a verzió most cukorbetegek által is fogyasztható (apuka kedvéért:)), gluténmentes, tej-, és tojásmentes, de a sajt miatt okozhat porblémát kialakult tejfehérjeallergia esetén, ha jól tudom. Akár 6 hónapos kortól is adható.

A felnőttek körében eléggé vegyes visszhangra talált, volt, aki meg se kóstolta, tekintettel a kinézetére (pár napon belül dobok fel fényképet is), volt, aki meg rajongott érte, pl. a pincérek is:).

A pontos mennyiségeket sajnos nem tudom, mert mindenből jó sokat csináltunk, hogy tutira elkészüljön a torta (a tésztából pl. talán fele mennyiség is elég lett volna). 

 

Hozzávalók:

  • kb. 400 ml rizs 
  • Kb. 6-7 szem alma
  • 3-4 szem körte
  • fahéj 
  • citromhéj
  • max. két evőkanál gyümölcscukor (fruktóz)
  • kb. 300 g sajt (trappista)

 

A rizst a szokásosnál több vízben feltettük főni, hogy minél jobban szétfőjön (kb. két és félszeresen lepte el). A gyümölcsöket meghámoztuk, külön edényekben botmixerrel összeturmixoltuk, megfűszereztük fehéjjal, az almába pedig citromhéjat is reszeltünk, a citrom alapos lesikálása után. Ezután a rizzhez hozzákevertünk annyi gyümölcsöt vegyesen, amivel még nem lett híg az állaga, majd összeturmixoltunk. Jó ragacsos, sűrű cucc lesz belőle. Ezt a még megfűszereztük, amennyire kellett, és tettünk bele egy picike, úgy 3/4 kanál gyümölcscukrot is. 

Ezután a legkisebb tepsink aljába sütőpapírt tettünk, és ezen nagyon-nagyon vékonyan (szerintme nem volt 3 mm) egyenletesen szétterítettük a trutymót, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tettük. Kb. 30-35 perc alatt érte el azt az állagot, hogy a külseje már megkeményedett. Ekkor vettük ki, majd a műveletet még egy rizstésztalapig ismételtük.

Közben a sajtot alacsony hőfokon felolvasztottuk, majd hozzákevertünk a fűszeres almapép maradékát, és együtt tovább melegítettük őket, amíg kb. egyenletes állagú lett az egész, és szemre nem tudtuk elkülöníteni a sajtot az almától. Érdemes lehet a végén utánfűszerezni, esetleg gyümölcscukrozni.

A tésztalapokat kettévágtuk, mindet megkentük a szósszal, majd egymás tetejére raktuk, hogy a torta 4 rétegből álljon. A rétegzett hatás csak frissen fogyasztva marad meg, 5-6 óra alatt a szósz nedvessége átjárja a tésztát, és akkor egyeneltes, morzsolódós-nedves állaga lesz az egésznek. (De legalább nem esik össze:P)

Délután a bulin egy szál gyertyával tálaltuk.:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babamamakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr631034532

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Parázs presszó 2010.11.08. 15:42:57

Helyszín: 1067 Bp., Szobi u. 4. Látogatás #1: 2009. november 19. 19:00-20:30 Látogatás #2: 2009. december 2. 17:25-18:00 > Rajzolj már parazsat! Nem megy? Rajzolj lángot ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edinbogyo 2009.04.07. 18:37:55

Tok szuper recept, de trapityun kivul szerinted eidamival vagy parmezannal is jo lenne?

Tessina 2009.04.07. 20:42:05

persze:) mondjuk a parmezántól még egy kicsit egzotikusabb lesz, de szerintem jól hangzik:)
süti beállítások módosítása